Loading...

Intrebari frecvente

1. Ce e un Inquam?

Venit din latina, cuvantul "inquam" se traduce prin verbul "a spune" si sintetitezeaza atat menirea fotografiei cat si intentia din spatele difuzarii muncii fotojurnalistilor Inquam Photos, si anume informarea tuturor, in mod egal, intotdeauna.

2. De ce nu gasesc imagini de la Revolutie pe siteul vostru?
Deoarece agentia a fost fondata in 2013. Insa poti fi sigur ca vei gasi aici toate evenimentele importante de acum inainte.

3. Cum pot sa cumpar imagini de la Inquam Photos?
Mai simplu decat ai putea crede: deschizi un cont in site si apoi descarci imaginea/imaginile necesare, urmand pasii spre plata cu cardul bancar.

4. Pot folosi o imagine de la voi si peste jumatate de an, pot?
Nu. Recitind informatiile disponibile pe site vei vedea ca licenta acordata pentru publicarea imaginii in afara unui abonament este de tip Single Editorial Use (uz editorial singular)

5. Am voie sa preiau articole de pe orice siteuri atunci cand consider eu de cuviinta si sa le pun in siteul meu deoarece legea imi permite sa preiau informatia.
Da, ai voie sa preiei (cu citarea sursei originale si in limita unui numar de caractere) informatii in forma de text pentru a facilita transmiterea stirilor mai departe. Nu ai, insa, voie sa preiei articolele gasite in online cu tot cu fotografiile ce le insotesc. Toate abonamentele incheiate de agentia noastra interzic redistribuirea materialelor in afara platformei prevazute in licenta, iar licenta face referire la folosirea de catre acel site. Apoi, fotografiile au un alt statut legal decat textele ce formeaza stiri, primele dintre acestea fiind incadrate la categoria opere de arta iar reproducerea lor se poate face doar in anumite conditii.

6. Pot sa preiau din Facebook sau alte platforme social media imaginile deoarece acolo ele sunt prezentate cu caracter public, pentru ca mai apoi sa le folosesc in postarea/articolul/emisiunea mea?
Nu. Distribuirea materialelor in interiorul platformei social media se face folosind uneltele puse la dispozitia tuturor in mod egal (share/distribuire) insa din momentul in care imaginea a fost inlaturata din mediul original, chiar si daca ulterior a fost refolosita prin reurcarea ei in aceeasi platforma de social media, conform regulilor retelei de socializare continutul trebuie folosit doar daca detii dreptul de autor asupra acestuia.

7. Am preluat o imagine din mediul online si o folosesc pentru un material de satira/pamflet.
Atat legile nationale cat si cele internationale permit reproducerea unei opere artistice daca acest lucru se face cu scopul criticarii operei in cauza. De exemplu, daca intentia este sa analizezi fotografia iar materialul construit in jurul ei face referire la felul in care aceasta este realizata si la trasaturile tehnice ale acesteia se considera ca utilizarea este una corecta. Daca imaginea in cauza este folosita pentru a ironiza/critica/analiza un personaj sau o situatie din acea fotografie atunci utilizarea nu mai este una corecta si autorul imaginii sau reprezentantul acestuia poate solicita inlaturarea imaginii.

8. Am cumparat o imagine de la Inquam Photos, de ce e nevoie sa mai pierd timpul semnand imaginea?
In primul rand pentru ca acest lucru e prevazut in legea dreptului de autor. Apoi, acordand vizbilitate prin semnarea autorului le permiti cititorilor sa inteleaga ca imaginea in cauza nu a aparut din neant pe vreun motor de cautare iar in felul acesta ajuti la descurajarea celor care vor prefera sa nu urmeze acelasi curs de cumparare legala a unei imagini. Pe termen lung asta se va traduce in continut mai mult si mai bun furnizat de fotojurnalistii a caror munca este folosita in mod corect.